Airco slaapkamer

 • Gepubliceerd op 10 juni, 2022

Een vereiste voor een goede nachtrust is een slaapkamer die van een aangename temperatuur is voorzien. Zeker in de zomerperiode kunnen de temperaturen buiten hoog oplopen, met als gevolg dat ook je slaapkamer opwarmt. Ondanks dat je raam openstaat en je niet onder je deken ligt, is het in deze periode lastig om goed te slapen.

Ben je op zoek naar een geschikte airco om met de warmte af te rekenen en probleemloos te slapen? Aircostek legt uit waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar de beste airco voor je slaapkamer.

Welke airco past bij jouw wensen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om bij jezelf na te gaan aan welke eisen een airco voor je slaapkamer moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan:

Geruisloosheid

Je slaapt het beste in een zo stil mogelijke ruimte; het geluid dat een airco maakt, is in de slaapkamer daarom een belangrijk punt om op te letten. Een mobiele airco maakt best veel geluid. Deze airco heeft namelijk alle systemen in één ombouw zitten. Bij een split-airco hangt de compressor (ook wel buiten unit genoemd) buiten, waardoor je er minder last van hebt. De nieuwste airconditioningsystemen zijn vaak steeds stiller, omdat er een vrijwel geluidloze ventilator in de binnen unit zit. Wat je wel kunt horen, is het verplaatsen van de wind. De stilste airco’s hebben een geluidsniveau dat je kunt vergelijken met het geluid van fluisteren, terwijl de iets luidere airco’s vergelijkbaar zijn met het geluid van een koelkast die aanslaat.

Aan welk geluidsniveau moet je denken?

Ondanks het feit dat airco’s niet volledig geluidloos zijn, is het geluid van een stille airco minimaal en zal het je niet uit je slaap houden. Een gemiddelde airco produceert ongeveer 20 decibel, wat vergelijkbaar is met geruis van boomblaadjes. Bij airco’s geldt dat de duurdere modellen vaak minder geluid maken dan de wat goedkopere modellen. Laat je hierin goed adviseren.

Energiezuinigheid

Staat een laag energieverbruik bij jou hoog in het vaandel? Let dan goed op de energieklasse bij je aankoop. Iedere airco is namelijk voorzien van een energielabel, waarmee je precies ziet hoe energiezuinig hij is. Aircostek biedt uitsluitend airco’s aan met de energielabels A+, A++ en A+++.

Ruimte koelen en verwarmen?

Bij airconditioningssystemen denkt men veelal aan het koelen van ruimtes, maar tegenwoordig zijn er veel airco’s die ook dienen als verwarming. Zo geniet je zelfs in de winter van je airco en bespaar je energiekosten.

Capaciteit

Zorg daarnaast dat je je nieuwe airco uitkiest op basis van de grootte van de slaapkamer. Hij moet namelijk wel genoeg capaciteit hebben om de hele kamer goed te koelen en, indien gewenst, ‘s winters te verwarmen. Let er wel op dat hij niet een te grote capaciteit heeft, want dan verbruikt hij onnodig veel energie.

Design

Ook het design kan voor jou een belangrijke eis zijn. Hoe staat de airco in de slaapkamer? En past hij bij de stijl van het interieur? Aircostek biedt verschillende modellen aan die in diverse kleuren leverbaar zijn, zoals zwart, zilver en grijs.

Vast of mobiel?

Als je alleen tijdens de warmste dagen de slaapkamer wilt verkoelen, dan zou je kunnen denken aan een mobiele airco. Deze airco heeft wieltjes en kun je daardoor makkelijk van de ene naar de andere kamer verplaatsen. De nadelen van de mobiele airco zijn het beperkte koelvermogen, het hogere energieverbruik, minder efficiënte luchtverspreiding en de afvoerslang die altijd uit een raam moet kunnen hangen. Een vaste airco hangt aan de muur of het plafond en heeft een binnen en buiten unit. Dit type airco heeft een groot koelvermogen en zorgt het hele jaar voor een aangename temperatuur.

We zetten de grootste voor- en nadelen voor je op een rij:

Vaste airco

 • Duurdere aankoop
 • Veel keuze in uitvoering en design
 • Beter koelvermogen
 • Makkelijk te verwerken in de slaapkamer
 • Niet verplaatsbaar

Mobiele airco

 • Goedkopere aankoop
 • Weinig keuze in uitvoering en design
 • Vaak beperkt koelvermogen
 • Neemt meer ruimte in beslag
 • Verplaatsbaar naar andere ruimtes

Ga voor een split unit airco voor je slaapkamer

De beste airco voor je slaapkamer is een split unit. Aircostek raadt deze airco voor in je slaapkamer aan, omdat ze stiller en efficiënter zijn ten opzichte van mobiele airco’s met slang. Met een airco zonder slang hoeft je raam tenslotte niet open, waardoor er ook geen ongedierte binnenkomt.

Airco kopen voor je slaapkamer

Sta je op het punt om een airco te kopen voor je slaapkamer? Bekijk dan de airco’s van Aircostek en vind de ideale airco met ons handige zoekfilter. Zo bepaal je welke zaken voor jou belangrijk zijn en zoek je gericht op bijvoorbeeld maximaal geluidsniveau, energieklasse en het aantal kW.

Heb je nog vragen?

Heb je meer informatie nodig voordat je overgaat tot de aankoop van een nieuwe airconditioning voor in je slaapkamer? Schroom niet en neem contact op met de specialisten van Aircostek. Je kunt ons bellen, mailen of je kunt langskomen in onze showroom in Enkhuizen.

0228 528 112 info@aircostek.nl