
Vooroordelen over airco’s ontkracht
- Gepubliceerd op 20 mei, 2022
In het buitenland zijn airco’s al heel normaal en geaccepteerd. In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met warmere zomers en zijn de airco’s ook in opkomst. Echter heeft de airco last van een aantal vooroordelen die we in deze blog graag weerleggen.
Airco’s maken lawaai
Vroeger maakten airco’s meer geluid dan tegenwoordig. Het geluid dat een airco produceert is afhankelijk van het soort en merk airco dat je kiest. In dit geval geldt dat de duurdere modellen vaak minder geluid maken dan de wat goedkopere modellen. Het buitendeel van een airco mag niet te veel geluid maken, de overheid stelt hiervoor steeds strengere regels. Dit zorgt er ook voor dat airco fabrikanten veel geld investeren om de airco’s stiller te krijgen. De meest stille airco’s hebben een geluidsniveau dat je kunt vergelijken met het geluid van fluisteren, de iets luidere airco’s kun je qua geluid vergelijken met het geluid van een koelkast die aanslaat.
Airco’s zijn alleen voor in de zomer
De meeste mensen schaffen een airco aan in de zomermaanden, omdat ze denken dat deze alleen is om het huis te koelen. Echter zijn de meeste airco’s tegenwoordig ook voorzien van een verwarmingssysteem. Dit is niet alleen makkelijk, maar ook ontzettend fijn nu de gas prijzen zo hoog zijn. Een airco werkt op elektriciteit, wat een stuk goedkoper is dan gas.
Een airco gebruikt heel veel energie
Toen airco’s net op de markt waren gebruikten deze ontzettend veel energie. Tegenwoordig is dat absoluut niet meer het geval en zijn airco’s juist heel energiezuinig, de meeste airco’s hebben dan ook een energielabel tussen de A en de A+++. Sommige airco’s zijn zo energiezuinig dat bedrijven in aanmerking komen voor energie investeringsaftrek als ze er 1 laten installeren, dit zegt wel dat de overheid het gebruik van deze energiezuinige optie aanmoedigt.
Een airco-installatie is duur
De aanschaf van een airco is inderdaad niet goedkoop, echter moet je dit zien als een investering. Door over te gaan op een airco voor koelen en verwarmen bespaar je doordat je overgaat op elektriciteit in plaats van gas. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens duurzamer. Ook is de gemiddelde levensduur van een airco 15 jaar, waardoor je er dus lang plezier van hebt.
Van een airco word je ziek
Sommige mensen denken dat je verkouden wordt van een airco. Dit is een fabel, mits de airco goed wordt geïnstalleerd en verstandig wordt gebruikt. Verkoudheid kan ontstaan bij een te heftige luchtcirculatie in combinatie met grote temperatuurverschillen tussen verschillende ruimtes. Als je de airco zacht aan zet en een temperatuurverschil van maximaal 5 graden aanhoudt dan kun je dit voorkomen.
Ook de legionellabacterie krijgt geen kans bij een airco. De nieuwste airco’s vernevelen geen water, wat nodig is voor het verspreiden van de bacterie. Ook het condenswater wordt snel door de airco afgevoerd, waardoor het water nooit een hogere temperatuur dan 30 graden kan bereiken. De bacterie vermenigvuldigt zich het beste boven de 30 graden.