Waarom airco onderhoud belangrijk is

  • Gepubliceerd op 1 juni, 2022

Heb je een airco of ben je van plan er eentje te kopen? Denk er dan ook aan dat deze onderhoud nodig heeft om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. In deze blog leggen we uit waarom dit zo belangrijk is.

Wat kun je zelf doen?

Het is heel belangrijk om de filters van de airco regelmatig schoon te maken, hier hoopt zich namelijk een laagje strof op, waardoor de kwaliteit van lucht minder wordt. Ook kunnen vuile filters je ziek maken. De filters kun je eenvoudig reinigen met een stofzuiger, mochten ze erg vies zijn dan kun je ze ook met een beetje lauw water reinigen. Het bijvullen van de koelvloeistof mag je niet zelf doen, dit moet je overlaten aan de airco expert.

Waarom moet een airco onderhouden worden?

  • Energiezuiniger gebruik maken van de airco. Het regelmatig reinigen van de airco bevordert de werking in positieve zin. De airco verbruikt minder energie en een reparatie zal hierdoor minder snel nodig zijn.
  • Ziekten en allergieën. Op het moment dat een airco niet goed wordt onderhouden, vergroot je de kans op ziekten en allergieën. Als de luchtvochtigheid door het gebruik van een airco lager is dan de ideale 45-60%, dan heeft dit mogelijk gevolgen voor de weerstand en grijpen bacteriën en virussen sneller om zich heen.
  • Stinkende lucht afkomstig uit de airco. Wanneer je de airco een tijdje niet gebruikt hebt, bijvoorbeeld in de wintermaanden en hem daarna weer aanzet dan kan hij nog wel eens gaan stinken. Dit komt doordat er stofdeeltjes en bacteriën in gaan zitten. Het is daarom verstandig om, voordat je de airco na langere tijd weer aanzet om deze geheel te laten reinigen en eventueel het koelmiddel weer bij te laten vullen.

Welke symptomen geven aan dat de airco een onderhoudsbeurt nodig heeft?

  • Maakt de airco meer geluid dan gewoonlijk dan zijn de filters mogelijk verstopt. Reinig ze dan eerst door het stof weg te halen met een stofzuiger of een vochtige doek. Is het geluid hierna niet minder dan kunnen er mechanische problemen zijn.
  • Als je airco er steeds langer over doet om de ruimte te verkoelen dan is er grote kans dat het koelvloeistofpeil te laag is.
  • Stijgende energiekosten kunnen wijzen op een slecht onderhouden installatie.

Wat is ons advies?

Ons advies is om de airco jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven, denk hierbij aan het schoonmaken van de binnen en buitenunit (condensroosters), het controleren op schade of slijtage van onderdelen en het controleren op lekkages bij de buitenunit.

Maak hier een afspraak voor uw airco onderhoud